De troeven van Overijse
Overijse is een Vlaams-Brabantse gemeente met ruim 24 000 inwoners. Ze is gelegen aan de bovenloop van de IJse, aan de zuidelijke rand van het Zoniënwoud.
Druiventeelt speelt al eeuwen een hoofdrol in de gemeente. Samen met buurgemeente Hoeilaart vormt Overijse het hart van de druivenstreek. Jaarlijks organiseert het gemeentebestuur de zesdaagse druivenfeesten die tijdens de laatste week van augustus plaatsvinden. Vaste ingrediënten zijn de druivententoonstelling, een folkloristische stoet, het openluchtspel, de verkiezing van de druivenambassadeur of ambassadrice, optredens en tal van sportieve en culturele activiteiten.
Als u belangstelling heeft voor het ontstaan en de ontwikkeling van de druiventeelt, moet u beslist ook het bezoekerrscentrum "Dru!f, huis van de tafeldruif" bezoeken.
De gemeente telt een aantal monumenten die haar geschiedenis beschrijven: de laat-gotische kerk Sint-Martinus, het Kasteel van IJse, het gemeentehuis, de gotische kapel bij het begijnhof en het kasteel Bisdom en het vroegere Sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek.
Het gehucht Jezus-Eik, gelegen aan de oostrand van het Zoniënwoud en aan de E411-autosnelweg van Brussel naar Namen, is uitgegroeid tot een kleine bedevaartsplaats. Het dankt zijn ontstaan aan een miraculeus Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. De abdij van Park-Heverlee (Abdij van ’t Park) richtte er een kleine kapel op nadat verschillende verhalen melding maakten van mirakels. Het aantal bedevaarders nam snel toe en in 1650 werd de huidige barokke kerk gebouwd. Het interieur van de kerk is beslist een bezoekje waard.
Ook op menselijk vlak bracht Overijse een monument voort. Op 18 oktober 1547 zag Jodocus (of Joost) Lips er het levenslicht. Hij groeide uit tot een belangrijk humanist, filoloog en historiograaf. Zoals onder humanisten de gewoonte was, latiniseerde hij zijn naam tot Justus Lipsius. Zijn belangrijkste werk is 'De Constantia' uit 1584.
Met zijn waterrijke valleien, bosrijke hellingen en uitgestrekte plateaus is Overijse een waar paradijs voor wandelaars en fietsers. Er is een gevarieerd aanbod aan wandelingen, fiets- en mountainbikeroutes.
Het meer van Overijse-Genval is een geliefkoosde plek van heel wat natuur- en geschiedenisliefhebbers. Tot 1904 vloeide de Zilverbeek doorheen een aaneenschakeling van bronrijke vijvers en moerassen. Later werden die allen samengevoegd tot het 18 ha grote meer zoals het nu bestaat.
En indien u wilt uitwijken, behoort een bezoekje aan Walibi, het Brusselse stadscentrum, Leuven of de Leeuw van Waterloo ook tot de mogelijkheden.